Nowa branżowa szkoła w Krakowie. Gastronomik poszerza ofertę – uczniowie będą mogli kontynuować naukę i zdawać maturę

5 godzin temu

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 na os. Złotej Jesieni w Krakowie przygotowuje się do uruchomienia nowej placówki. Projekt uchwały o utworzeniu Branżowej Szkoły II stopnia nr 10 został już przekazany pod obrady Rady Miasta Krakowa i będzie rozpatrywany na najbliższej sesji.

Założenie nowej szkoły to odpowiedź na rosnące zainteresowanie uczniów kontynuacją nauki po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia nr 11, która działa w tym samym zespole. Wniosek o utworzenie drugiego stopnia złożył dyrektor ZSG nr 1, a miasto przygotowało stosowny projekt uchwały.

Nowa szkoła będzie kształcić w dwóch konkretnych zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik technologii żywności. Uczniowie, którzy ukończyli wcześniej kształcenie w zawodach kucharza lub cukiernika, zyskają możliwość dalszej edukacji – zarówno ogólnej (w tym przygotowania do matury), jak i zawodowej, kończącej się uzyskaniem średniego wykształcenia branżowego.

Branżowa Szkoła II stopnia nr 10 zostanie formalnie włączona do Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1, którego siedziba znajduje się na os. Złotej Jesieni 16. Dzięki temu nie będzie konieczności tworzenia nowych struktur ani zatrudniania dodatkowej kadry. Nauczanie będzie prowadzone przez dotychczasowych nauczycieli tej placówki, a zajęcia odbywać się będą w istniejących pracowniach dydaktycznych.

Czym jest branżowa szkoła II stopnia? To stosunkowo nowy typ szkoły w polskim systemie edukacji, stworzony w wyniku reformy oświaty. Przeznaczony jest dla absolwentów szkół branżowych I stopnia, którzy chcą kontynuować naukę, uzyskać wykształcenie średnie i przygotować się do egzaminu maturalnego. Edukacja trwa zwykle dwa lata i kończy się uzyskaniem dyplomu technika w wybranym zawodzie. Szkoły II stopnia łączą kształcenie ogólne (język polski, matematyka, język obcy) z przedmiotami zawodowymi i praktykami.

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 – tradycja i praktyka
ZSG nr 1 w Krakowie to jedna z najbardziej rozpoznawalnych szkół zawodowych w mieście. Specjalizuje się w edukacji gastronomicznej i hotelarskiej. Kształci kucharzy, cukierników, techników żywienia oraz specjalistów od usług gastronomicznych. Szkoła dysponuje dobrze wyposażonymi pracowniami, a wielu uczniów odbywa praktyki w renomowanych krakowskich restauracjach i hotelach. Placówka funkcjonuje na os. Złotej Jesieni 16 w Nowej Hucie.

Branżowa Szkoła II stopnia nr 10 zostanie formalnie włączona do istniejącego Zespołu i będzie wykorzystywać jego zaplecze lokalowe oraz kadrę nauczycielską. Nie przewidziano żadnych dodatkowych kosztów dla miasta – środki na utworzenie szkoły (ponad 12 mln zł) zostały zabezpieczone w planie finansowym ZSG nr 1.

Nowa placówka ma rozpocząć działalność 1 września 2025 roku, jeżeli tylko Rada Miasta Krakowa przyjmie stosowną uchwałę.

Idź do oryginalnego materiału