W piątkowy, mroźny poranek dnia 22 listopada 2024 r. młodzi adepci sztuki kulinarnej – uczniowie klasy Ia, pojawili się w progach Akademii Rozwoju Kulinarnego Pana Szymona Brukwickiego w Nakle nad Notecią. Celem spotkania były już kolejne warsztaty kulinarne p.n. „Wiejska kuchnia przyszłości – rewolucja zdrowych smaków”.
Uczniowie pod okiem Mistrza Pana Szymona Brukwickiego przygotowali: zupę marchewkową z kokosem i imbirem, majonez domowy, burgery z szarpanym kurczakiem w domowych bułkach, kaszankę w stylu hiszpańskim z papryką i chorizo, pleśniaka z twarogiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Warsztaty były połączeniem kuchni tradycyjnej z nowoczesną tzw. kuchni fusion oraz kuchnią opartą na łączeniu nietypowych smaków czyli foodpairing.
Spotkanie w Akademii to rozwój zawodowy uczniów, umiejętność pracy w zespole, poznanie nowych technik kulinarnych oraz bogactwo smaku i aromatu.
Agnieszka Andrzejewska – Zespół Szkół w Lubaszczu